Sitron- og valmuefrøkake med blåbærsyltetøy

Sitron og valmuefrokake med blabaersyltetoy

(1 stor kake)

Kakebunn:

(NB! Bak denne to ganger for fire lag på kaken slik som på bildet.)

2 x 175 g smør, romtemperert, pluss ekstra til smøring
2 x 175 g sukker
2 x 200 g hvetemel
2 x 2 ts bakepulver
2 x 3 egg
2 x 125 g naturell yoghurt
2 x ½ ts flaksalt
2 x 2 ss blå valmuefrø
2 x 4 økologiske sitroner, kun skallet, finrevet

Fyll og smørkrem:

(reduser mengden med 1/3 dersom du kun lager to lag på kaken)

350 g smør, romtemperert

Ca 300 g melis

½ ts flaksalt

2 ss sitronsaft

Montering:

1 glass blåbærsyltetøy

Friske blåbær

1 ss melis

Slik gjør du:

Forvarm ovnen til 180 grader. Dekk en kakeform (diameter 20 cm) med bakepapir i bunnen og pensle hele formen godt med smør. Pisk smør og sukker hvitt. Tilsett resten av ingrediensene, gjerne tørt og vått om hverandre og kjør blandingen godt sammen til den er helt jevn. Hell røren over i formen og bak den i ca. 40-45 minutter. Test med en trepinne i midten for å se om den er helt gjennomstekt. Får kaken for mye farge dekker du den til med bakepapir under resten av stekingen. Avkjøl kaken på en rist, men behold bakepapirer under for å enkelt kunne flytte på den. Repeter med kake nummer to.

Pisk smør og melis hvitt til smørkremen. Jo lenger du pisker, jo hvitere blir den. Tilsett salt og sitronsaft og pisk det godt sammen.

Del hver kake i to på tvers. Bruk gjerne et roterende brett med et lite fat oppå for å enkelt kunne dekorere og montere kaken jevnt. Legg en bunn på fatet og smør toppen med et lag smørkrem og syltetøy - pass på at du dekker helt ut i kanten. Gjør det samme med resten av lagene, men avslutt med kun et tynt lag smørkrem, nok til å akkurat dekke kaken, ingen syltetøy. Sett den kaldt i ca. 1 time. Avkjølingen gjør at smulene fra kaken ikke lenger vil bli dratt rundt i glasuren. Jevn ut og smør på ekstra smørkrem der det behøves og tilsett nok syltetøy til at det skimtes innimellom det hvite. Det beste redskapet å bruke er en deigskrape i metall som du holder inntil smørkremen mens du roterer selve kaken. Topp kaken med litt friske bær og et dryss med melis før servering.