Askim Frukt og Bærpresseri - Råvarene
Eplefrukten kommer opprinnelig fra Asia. I Norge var det munkene som først dyrket epler, første gang i Hardanger-området. Det finnes tusenvis av ulike eplevarianter, men hos oss er det viktig at eplet har gode smaksegenskaper og tåler langtidslagring.
Solbær er i slekt med rips. Bærene er kjent siden 1600-tallet, og vokste opprinnelig vilt. Solbær ble først brukt til medisinske formål, og etter hvert også til vin og matlaging.
Blåbær vokser vilt i norske skoger, og plukkes på sensommeren. I butikken finnes for det meste blåbær fra busker, såkalt hageblåbær.
Rips er opprinnelig viltvoksende bær, og et av de mest hardføre vi har. Det finnes både hvit og rød rips. Den røde har friskere og syrligere smak. Sylting av rips er kjent allerede fra 1600-tallet.
Kirsebær er steinfrukt, i slekt med plommer. Det finnes søtkirsebær eller moreller, og surkirsebær som brukes til saft og gelé. Kirsebær kommer opprinnelig fra områdene rundt Adriaterhavet, men vokser vilt flere steder i verden.
Jordbær er resultatet av en omfattende prosess med kryssing av viltvoksende jordbærplanter. Ville markjordbær var kjent i Europa allerede i romertiden. Kommersiell dyrking startet først på begynnelsen av 1800-tallet.
Bringebærplanten kom til Norden fra Asia i begynnelsen av 1700-tallet. I Norge vokser bringebærene vilt i skogen, men det vanligste er hagebringebær som både er større og mildere i smaken.
Rabarbra er en grønnsak. Planten er en gammel og hardfør mat- og medisinplante som opprinnelig kommer fra de nordlige og sentrale delene av Asia. Til Norge kom den på 1700-tallet. Rabarbra inneholder mye garvestoffer som er en naturlig syre.  Etter St.Hans øker innholdet av garvesyre. Derfor bruker vi kun den første innhøstingen av rabarbra til våre produkter.
Multer vokser vilt i myrområdene på den nordlige halvkule.De er guloransje i fargen og minner noe om bringebær i form.
Norsk kaldpresset rapsolje fremstilles av de sorte og oljerike frøene på rapsblomsten som vokser i store gule felt, spesielt på Østlandet. Kaldpressing betyr at olje beholder alle naturlige næringsstoffer, blant dem fettløselige vitaminer, naturlige steroler og antioksidanten E-vitamin.

Askim Frukt- & Bærpresseri, Osloveien 93, 1815 Askim, tlf: 69819800, post@afb.no
© Produksjon av Kloner AS - Joomla og Magento