Råd og tips om beskjæring

Råd og tips om beskjæring

_MG_3642

  • Du trenger hansker, sag og en liten hagesaks eller beskjæringssaks.
  • Beskjær frukttrærne før snøen går. Temperaturen bør ligge rundt 0 grader, og mars-april er den beste perioden.

  • Trærne skal beskjæres slik at de vokser med greinen utover, ikke oppover i høyden.

  • Kvister og skudd som vokser inn mot eller oppover langs stammen får lite lys, og bør fjernes.

  • Ved å hemme skuddenes tilvekst på lengden gjentatte ganger tvinges treet til å danne blomsterknopper. Får skuddene bare vokse uten at man topper dem, blir det mest bladknopper. Beskjæres de kan frukttrærne begynne å produsere tidligere og avlingen blir større.

  • Hvis det er lenge siden du har beskåret frukttreet, ta gjerne litt hvert år over to år slik at treet får tid til å gro sårene.

  • Mars er en fin tid for å beskjære bærbusker. Eller rett etter innhøstning. Når buskene tynnes, slipper luft og lys lettere til. Buskene kan se litt glisne ut etterpå, men det vil ikke ødelegge for avlingen.

    _MG_3006
  • Start med de største og eldste greinene, greiner som ligger mot bakken og svake skudd. Tenk at greinene som står igjen skal få mye lys og luft. Klipp greinene så langt ned mot bakken som mulig.

  • Solbær- og ripsbusker kan godt tynnes kraftig, faktisk som mye som ¼ av greinbestanden.

  • Rød rips gir best avling på de eldste greinene, så vent med tynning til busken er 7-8 år. Solbær gir best avling på greiner som er 2-3 år gamle.

  • Går du med planer om å skaffe solbærbusker, forgrener busken seg bedre om du skjærer den ned til ca.15 cm over bakken etter at du har plantet.









Askim Frukt- & Bærpresseri, Osloveien 93, 1815 Askim, tlf: 69819800, post@afb.no 2014 © Produksjon av Kloner AS